04 grudnia 2018 r. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej gościł w swoich progach uczniów Szkół Podstawowych oraz klas gimnazjalnych z powiatu krasnostawskiego na konkursie poświęconym znajomości zasad zdrowego odżywiania oraz wiedzy na temat żywności oraz chorób dietozależnych. Hasło przewodnie konkursu brzmiało:  „Zdrowie na talerzu”, a cele jakie mu towarzyszyły to: popularyzacja wiedzy o zdrowym odżywianiu wśród młodzieży, rozwijanie zainteresowań dotyczących szeroko rozumianej problematyki żywieniowej, wzbudzenie zainteresowania zawodami z branży gastronomicznej, integracja uczniów Szkół Podstawowych z uczniami Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej a także konfrontacja wiedzy związanej z żywnością i zasadami zdrowego odżywiania uczniów z różnych szkół.

Z zaproszenia skorzystało aż 13 drużyn z 9 szkół: z Krasnegostawu, Sielca, Skierbieszowa, Siennicy Nadolnej, Siennicy Różanej, Orłowa Drewnianego, Krupego, Izbicy oraz Żółkiewki. Na przybyłych gości czekał słodki poczęstunek przygotowany przez młodzież pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych. Nad przebiegiem konkursowych zmagań czuwało jury w składzie: Dyrektor ZSCKR w Siennicy Różanej Pan Stanisław Buk, Wicedyrektor ZSCKR w Siennicy Różanej Pani Ewa Dobrzańska-Mochniej, Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krasnymstawie Pani Monika Brzyszko, Kierownik internatu Pani Elżbieta Krochmalska, oraz przedstawicielki Rady Rodziców Panie: Ewa Miszczak oraz Ewa Repeć. Przed rozpoczęciem zmagań konkursowych wszyscy wysłuchali ciekawej prelekcji na temat składników żywności oraz zasad racjonalnego odżywiania, którą przygotowała Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krasnymstawie Pani Monika Brzyszko. Po wykładzie uczniowie przystąpili do rozwiązywania testu, którego celem było sprawdzenie stanu wiedzy na temat żywności, zasad zdrowego odżywiania oraz chorób dietozależnych.  Następnie w pracowni gastronomicznej odbyła się dalsza część zmagań konkursowych. Uczestnicy korzystając z dostępnych surowców komponowali zdrowe śniadanie, by później przed komisją konkursową opowiedzieć o swoim zestawie, uzasadniając dobór surowców. Po podsumowaniu wyników jury  wyłoniono zwycięzców: I miejsce zdobyła drużyna ze Skierbieszowa, II miejsce wywalczyła drużyna z Krupego III miejsce drużyna zajęli uczniowie z Orłowa Drewnianego. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz pamiątki od naszych sponsorów. Laureaci konkursu dodatkowo otrzymali puchary z rąk Dyrektora ZSCKR w Siennicy Różanej Pana Stanisława Buka. Sponsorami nagród dla uczestników konkursy byli: Rada Rodziców ZSCKR w Siennicy Różanej, OSM w Krasnymstawie, Pani Renata Karwowska – właścicielka sklepu „Groszek” w Siennicy Różanej, Pan Krzysztof Giełażyn –prezes piekarni „Małgoś” w Siennicy Różanej oraz Pan Waldemar Jurkiewicz – nauczyciel ZSCKR w Siennicy Różanej. Sponsorom serdecznie dziękujemy a zwycięzcom gratulujemy. Sprawczyniami całego zamieszania były Danuta Dudzic i Justyna Klejna. Organizacyjnego wsparcia udzielili: Anna Watras-Lekan, Jacek Jagiełło, Krzysztof Rękas oraz Elżbieta Krochmalska.
Tekst – Justyna Klejna
Fotografie – Agnieszka Dąbska