Na dzień 14 kwietnia przypada państwowe Święto Chrztu Polski, ustanowione przez Sejmu RP 22 lutego 2019 roku. Jego głównym założeniem jest upamiętnienie Chrztu Polski, który został przyjęty przez księcia Polan - Mieszka I, co prawdopodobnie miało miejsce w Wielką Sobotę (14 kwietnia) 966 roku.

Chrzest Polski był jednym z przełomowych wydarzeń, które otworzyło nowe możliwości przed zjednoczonym państwem polskim. Zapoczątkowało proces chrystianizacji oraz włączyło je w krąg kultury światowej. Rok 966 uważa się więc za symboliczny początek państwa oraz chrześcijaństwa w Polsce.

W ramach obchodów 1055 rocznicy Chrztu Polski, organizowanych przez Wojewodę Lubelskiego, Marszałka Województwa Lubelskiego, Prezydenta Miasta Lublin, Lubelskiego Kuratora Oświaty, Arcybiskupa Lubelskiego oraz inne instytucje, społeczność ZSCKR w Siennicy Różanej uczestniczyła w telekonferencji pod hasłem „Na straży kulturowej suwerenności Polski”.

 

I tylko pamięć została po tej katyńskiej nocy...

Pamięć nie dała się zabić, nie chciała ulec przemocy.

I woła sprawiedliwość i prawdę po świecie niesie...

Prawdę o jeńców tysiącach gładzonych w katyńskim lesie...

 

Śmierć zawsze przychodzi nie w porę, zabiera nie tych ludzi co trzeba.
Ksiądz Jan Twardowski napisał: "Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych". Postać, której pragniemy oddać hołd w szesnastą rocznicę śmierci to Jan Paweł II - papież przełomów, myśliciel i filozof, człowiek kultury i sztuki, poeta, aktor i miłośnik gór, a przede wszystkim niestrudzony pielgrzym.
Karol Wojtyła urodził się w Wadowicach 18 maja 1920 roku. Droga do świętości nie była prosta. Wcześnie został osierocony przez matkę, u progu dojrzałości odszedł starszy brat, podczas II wojny światowej umarł ojciec. Karol Wojtyła pozostał sam. Uczył się w tajnym seminarium duchowym. O swoim powołaniu kapłańskim mówił tak: ,,Czas ostatecznego dojrzewania mojego powołania kapłańskiego (…) łączy się z okresem drugiej wojny światowej, z okresem okupacji nazistowskiej. (…) Powołanie, które dojrzewa w takich okolicznościach, nabiera nowej wartości i znaczenia. Wobec szerzącego się zła i okropności wojny, sens kapłaństwa i jego misja w świecie stawały się dla mnie nadzwyczaj przejrzyste i czytelne.” Był duszpasterzem studentów, wykładowcą w seminarium krakowskim oraz na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. O mianowaniu na biskupa dowiedział podczas spływu kajakowego z młodzieżą po jeziorach mazurskich. Prymas Stefan Wyszyński wezwał go wtedy do Warszawy. Na pytanie, co zamierza teraz zrobić, odparł: "Wrócę na Mazury, aby dalej uczestniczyć w obozie."
Karol Wojtyła wybrany został na papieża 16 października 1978 roku. Swój pontyfikat rozpoczął słowami: "Nie wiem, czy potrafię wyrażać się jasno w waszym..., w naszym języku włoskim, więc jak się pomylę, to mnie poprawiajcie". Wybór przerwał wielowiekową tradycję powoływania na Tron Piotrowy Włochów. Po 26 latach pontyfikatu pożegnał się słowami :"Pozwólcie mi iść do domu Ojca". Jan Paweł II zmarł 2 kwietnia 2005 roku.
W ramach Projektu Edukacyjnego ,,Czy warto być świętym? - Droga do świętości Jana Pawła II”, uczniowie naszej szkoły uczcili pamięć wielkiego AUTORYTETU WSZECHCZASÓW i przygotowali piękne kolaże przedstawiające postać Karola Wojtyły. Wyniki konkursu będą przedstawione po przerwie świątecznej.
Została nagrana także ulubiona pieśń papieża - ,,Barka” w autorskiej aranżacji ks. dziekana Ryszarda Siedleckiego i pana Mariana Sawickiego, a towarzyszy jej prezentacja zdjęć Świętego Jana Pawła II, opracowana przez panią Agnieszkę Rosochacką we współpracy z panią Anną Goszczyńską.

Tekst i prezentacja: Anna Goszczyńska, Agnieszka Rosochacka

Zachęcamy do obejrzenia filmu pod linkiem: YouTube

W dniu 25 marca 2021 r. rozstrzygnięto Międzyszkolny Konkurs „Zdrowie na talerzu” adresowany do uczniów klas VII i VIII szkół podstawowych z województwa lubelskiego. Coroczną tradycją było organizowanie konkursu w szkolnych murach, gdzie uczniowie stawali w szranki rozwiązując test wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu oraz przygotowując potrawy w pracowniach gastronomicznych. W tym roku z wiadomych względów konkurs odbył się w formie zdalnej. Uczniowie wykonywali prace plastyczno-techniczne obrazujące nową piramidę żywienia zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Przez ostatni miesiąc na adres konkursowej skrzynki mailowej oraz do siedziby szkoły wpłynęło wiele prac będących przedmiotem konkursu. W zmaganiach wzięło udział 16 uczniów ze szkół podstawowych z: Krasnegostawu (szkoła podstawowa nr 1), Łopiennika Nadolnego, Siennicy Różanej, Siennicy Nadolnej, Sielca, Wirkowic, Kraśniczyna oraz Uchań. Uczniowie wykazali się kreatywnością i pomysłowością, niektóre „piramidy żywienia” przybrały nieco inną formę, jednak prawie wszystkie prace były poprawne merytorycznie. Uczniowie odpowiednio przedstawili zalecaną częstotliwość spożywania pokarmów z poszczególnych grup surowcowych. Komisja konkursowa wnikliwie przeanalizowała zgłoszone prace i wyłoniła zwycięzców:

I miejsce - Alicja Mielnicka i Julia Lewczuk ze szkoły podstawowej w Siennicy Nadolnej.

II miejsce – Natalia Radomska ze szkoły podstawowej w Siennicy Różanej.

III miejsce – Anna Janeczek i Martyna Żuk ze szkoły podstawowej nr 1 w Krasnymstawie.

Przyznano również dwa wyróżnienia, które otrzymali: Hubert Roman ze szkoły podstawowej w Sielcu oraz Milena Nizioł ze szkoły podstawowej w Wirkowicach.

Ze względu na sytuację epidemiologiczną w kraju, puchary dla zwycięskich szkół, nagrody oraz dyplomy dla autorów najlepszych prac oraz dyplomy i nagrody pocieszenia dla pozostałych uczniów za udział w konkursie zostaną dostarczone do sekretariatów szkolnych w okresie poświątecznym. Wszystkim uczniom gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach. Szczególne podziękowania kierujemy w stronę Pani Ewy Miszczak - Przewodniczącej Rady Rodziców Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej za przekazanie funduszy przeznaczonych na zakup pucharów oraz nagród.

Tekst – Justyna Klejna

W dniu 16.03.2021 r. kolejna grupa uczniów Technikum kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w zajęciach online w ramach projektu „Akademia Zdrowia i Urody” realizowanego przez Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Tym razem uczniowie klasy I wzięli udział w lekcji przygotowanej przez Pana Krzysztofa Pionkowskiego - Absolwenta Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyka, doktorant w Zakładzie Biologii WUM, studenta kierunku lekarskiego pt. „Diety alternatywne –skutki stosowania w okresie dojrzewania”. Podczas zajęć uczniowie mieli okazję zgłębić swoją wiedzę w zakresie popularnych diet alternatywnych, takich  jak: weganizm, dieta Dukana, dieta Atkinsa, dieta 5 smaków czy dieta związana z grupą krwi. Uczniowie zyskali rzetelną wiedzę na temat zagrożeń i konsekwencji jakie niesie za sobą dieta skomponowana w nieodpowiedni sposób oraz zostali zapoznani z wynikami badań naukowych dotyczących diet alternatywnych.

Tekst – Justyna Klejna

10 marca Samorząd Uczniowski zorganizował miłą niespodziankę dla wszystkich panów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej i obdarował  ich słodkim poczęstunkiem.

Jeszcze raz w imieniu wszystkich uczniów składamy najserdeczniejsze życzenia z okazji Dnia Mężczyzn.

8 marca Samorząd Uczniowski zorganizował miłą niespodziankę dla wszystkich pań z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej i obdarował je słodkim poczęstunkiem i tradycyjnym tulipanem.

Jeszcze raz w imieniu wszystkich uczniów składamy najserdeczniejsze życzenia z okazji Dnia Kobiet!

W dniu 4 marca 2021 r. grupa uczniów z klasy 2P4 Technikum uczestniczyła w zajęciach online zorganizowanych przez Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie w ramach projektu „Akademia Zdrowia i Urody”.  Lekcję przeprowadziła Pani Ewa Ceborska-Scheitebauer – specjalista dietetyk. Tematem zajęć były najczęstsze błędy w żywieniu nastolatka. Prowadząca wskazała na liczne błędy żywieniowe pojawiające się w diecie ludzi młodych. Dokonała analizy przykładowego jadłospisu wskazując na „dietetyczne pułapki”  oraz  dzieliła wielu porad oraz praktycznych wskazówek w kwestii zmiany nawyków żywieniowych służących zdrowiu. Ponadto podczas zajęć uczniowie ugruntowali swoją wiedzę z zakresu przedmiotu „zasady żywienia”.

Tekst - Justyna Klejna