Lekcje otwarte to jeden z istotnych elementów realizacji projektu „Lepszy Start – program rozwojowy Technikum w Siennicy Różanej”. Tym razem ów lekcja skierowana była do uczniów kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Dnia 19 marca 2015 roku mieliśmy przyjemność gościć Panią Joannę Stadnik z Katedry Technologii Mięsa i Zarzadzania Jakością z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Pani doktor wygłosiła dla uczestników projektu prelekcję zatytułowaną: „Analiza sensoryczna żywności. Daltonizm smakowy”. Wykład niezwykle interesujący i wiele wnoszący w sferze nabywania nowych wiadomości i umiejętności przez naszych uczniów. Uczestnicy projektu dowiedzieli się m.in. czym jest analiza sensoryczna, jakie są jej metody oraz techniki. Ciekawe okazało się przeprowadzenie próby na daltonizm smakowy wśród uczniów. Bardzo dziękujemy pani doktor za wykład. Połączenie teorii z praktyczną umiejętnością przekazywania wiedzy jest dla uczniów niebywale cenną forma przyswajania wiedzy. Liczymy na kolejne spotkania.


Tekst: Katarzyna Czajka