Wydarzenie to miało miejsce 3 października 2015 r. na terenie stadionu sportowegow Jabłoniu. Przedsięwzięciu przeświecało hasło: ,, "Rolnictwo ekologiczne i produkty rolne wysokiej jakości przyszłością polskiej wsi - PROW 2014-2020" , gdzie honorowym gościem był Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Tadeusz Nalewajk.
Pod namiotem o powierzchni 2000 m2 każdy z przybyłych mógł znaleźć coś dla siebie. Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w pokazie kulinarnym na bazie produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, promującym systemy jakości i produkty ze znakami: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Spróbowali produktów lokalnych z różnych regionów Polski, odwiedzając 45 stoisk, prezentujących poszczególne Szkoły Rolnicze. Wysłuchali koncertu zespołu muzycznego i obejrzeli inne występy artystyczne. Odwiedzili stanowiska firm rolniczych i zobaczyli zaprezentowany przez nie sprzęt. Być może udzielili wywiadu w TVP.
Oprócz szkół resortowych w spotkaniu wzięli udział przedstawiciele agencji rolnych, grupy producentów rolnych, Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie oraz mieszkańcy okolicznych miejscowości.
Nasza szkoła także uczestniczyła w tych obchodach. Na szkolnym stoisku znalazło się to, co w lokalnej kuchni mamy najlepszego: cebularze, pieczone pierogi, wędliny, miód, domowe przetwory z ekologicznych warzyw i owoców, starannie przygotowywane pod nadzorem nauczycieli przez uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Zwiedzający z pewnością docenili także siennicką gościnność.
Delegacji przewodniczył dyrektor Jacek Jagiełło wraz z wicedyrektor Anną Kowalik. Szkołę reprezentowali też nauczyciele: Anna Rybak, Anna Skubisz, Justyna Stręfner i Krzysztof Rękas oraz uczennice: Karolina Burdan, Żaneta Saja, Emilia Sysa, Marta Kawęcka.
Tekst: Justyna Stręfner