5 marca 2020 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbyła się kolejna edycja Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy  „Zdrowie na talerzu”. Konkurs skierowany był do uczniów klas VII i VIII Szkół Podstawowych, a cele jakie mu towarzyszyły to: popularyzacja wiedzy o zdrowym odżywianiu wśród młodzieży, rozwijanie zainteresowań dotyczących szeroko rozumianej problematyki żywieniowej, wzbudzenie zainteresowania zawodami z branży gastronomicznej, integracja uczniów Szkół Podstawowych z województwa lubelskiego z uczniami Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej, konfrontacja wiedzy związanej z żywnością i zasadami zdrowego odżywiania uczniów z różnych szkół a także stworzenie atmosfery dobrej zabawy i rywalizacji fair play.  W tym roku w konkursie wzięli udział uczniowie ze Szkół Podstawowych z: Siennicy Różanej, Sielca, Strupina Dużego, Siennicy Nadolnej, Stołpia oraz Krasnegostawu (Szkoła Podstawowa nr 5).

Swoją obecnością na konkursie zaszczycili następujący goście: pani Marzena Tomaszewska – wykładowca Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie, pani Katarzyna Puchala – kierownik sekcji żywności, żywienia i produktów kosmetycznych w Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Krasnymstawie, pani Beata Błaszczak – starszy asystent z Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Krasnymstawie oraz pani Ewa Miszczak – przewodnicząca Rady Rodziców w Zespole Szkół  Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Przed przystąpieniem do rywalizacji konkursowej wszyscy zebrani wysłuchali ciekawej prelekcji dotyczącej znaczenia nieprzetworzonej żywości w żywieniu człowieka, którą zaprezentowała pani Marzena Tomaszewska – wykładowca Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie. Głos zabrał również pan Stanisław Buk – dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej, który w swoim wystąpieniu zaprezentował ofertę edukacyjną oraz atuty szkoły. Następnie uczestnicy konkursu przystąpili do drużynowego rozwiązywania testu sprawdzającego poziom wiedzy związanej z żywnością i  zasadami racjonalnego odżywiania. Wyniki części testowej konkursu wskazywały na znaczny poziom znajomości najnowszych zaleceń żywieniowych wśród uczestników konkursu. W części praktycznej konkursu uczniowie przygotowywali w pracowni gastronomicznej prozdrowotne koktajle, które później prezentowali przed Komisją Konkursową. Drużyny w prezentacji ustnej miały za zadanie wskazać na walory prozdrowotne składników przygotowanych koktajli. Uczniowie wykazali się inwencja twórczą oraz znajomością wpływu bioaktywnych składników żywności na organizm człowieka. Po podsumowaniu wyników części testowej i praktycznej Komisja Konkursowa której przewodniczył pan Stanisław Buk przyznała następujące nagrody:

 I miejsce – Agnieszka Kubina i Szymon Lutkowski ze Szkoły Podstawowej w Stołpiu;

II miejsce – Oliwia Hałaj i Angelika Jałtoch ze Szkoły Podstawowej w Sielcu;

III miejsce – Gabriela Żołnacz i Patrycja Juraszczyk ze Szkoły Podstawowej w Siennicy Różanej.

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe. Uczniowie którzy wywalczyli najwyższe miejsca w konkursie otrzymali dodatkowo pamiątkowe puchary oraz upominki przekazane od pani Marzeny Tomaszewskiej – reprezentującej Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Chełmie. Składamy serdeczne podziękowania Radzie Rodziców za przekazanie funduszy na zakup nagród rzeczowych oraz pucharów. Zwycięzcom jeszcze raz gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów na polu edukacyjnym.

Tekst – Justyna Klejna , Fotografie – Milena Miszczak