W dniach 13-15 marca 2018 roku w holu głównym Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Chełmie odbywała się Giełda Szkół – EDUwybory 2018. Wydarzenie to tradycyjnie jest już organizowane od 22 lat przez Bibliotekę Pedagogiczną w Chełmie, choć po raz pierwszy pod nową nazwą i poza siedzibą biblioteki. Niezmiennie za to cieszy się zainteresowaniem uczniów trzecich klas gimnazjum, stojących przed wyborem dalszej drogi kształcenia. Tegoroczną Giełdę odwiedziło 1000 gimnazjalistów. Informacji na temat oferty edukacyjnej udzielali im starsi koledzy ze szkół ponadgimnazjalnych z terenu Chełma i powiatu chełmskiego oraz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Przygotowaniami do Giełdy Szkół EDUwybory 2018 zajęli się nauczyciele – Monika Nagowska i Robert Bobryk. Z myślą o stoisku promocyjnym wspólnie z uczniami wykonali nową tablicę informacyjną na temat kierunków kształcenia, a także kilkaset zaproszeń na Dni Otwarte (które odbędą się 24 kwietnia). Opracowali też prezentację multimedialną na temat oferty edukacyjnej, bazy dydaktycznej i szkolnych wydarzeń. Prezentacja odtwarzana była podczas kolejnych dni Giełdy, a także przy okazji innych spotkań promocyjnych, takich jak zawody sportowe i konkursy dla gimnazjalistów. W Chełmie siennicką szkołę reprezentowali następujący uczniowie: Angelika Bednaruk, Malwina Adamczuk, Agnieszka Dąbska, Damian Wrona, Maciej Żebrowski i Łukasz Palat. Opiekę nad młodzieżą podczas Giełdy pełnili nauczyciele – Monika Nagowska i Agnieszka Lalik.

 

 Tekst: Robert Bobryk

 

16 marca 2018 roku 50-osobowa grupa uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej udała się na wystawę rolniczą AGROTECH w Kielcach. Była to już 24. edycja Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej, skupiających największych producentów ciągników, kombajnów i maszyn rolniczych oraz innych wytwórców z branży rolniczej. W 11 przestronnych halach i wokół nich zaprezentowało się 800 firm z 24 krajów świata, m.in.: Case, New Holland, Claas, Valtra, Deutz-Fahr, Fendt, Massey Ferguson, John Deere (firma na targach obchodziła stulecie działalności), Zetor, Ursus, Kubota. Zwiedzający zainteresowani byli także ofertą producentów maszyn rolniczych (Kuhn, Krukowiak, Horsch, Dziekan, Korbanek, Bury, Bomet, MacHale) oraz producentów roślin i nasion, pasz, środków ochrony roślin i nawozów (np. Yara, Sumi Agro, BASF, Solana). Podczas targów ogłoszono zwycięzców konkursu „Maszyna Rolnicza Roku 2017”. W kategorii maszyn produkcji krajowej wyróżniono agregat talerzowy GTH (produkowany przez AGROTOM). Natomiast w kategorii maszyny z importu wygrał ciągnik Case IH Maxxum Multicontroller.

Targi stanowiły doskonałą okazję, aby porozmawiać ze specjalistami i poznać najnowsze rozwiązania technologiczne. Dla zwiedzających przygotowano liczne prezentacje, konkursy, konferencje, gry na symulatorach i firmowe wydawnictwa. W ubiegłorocznych targach wzięło udział ponad 70 tys. osób. Tegoroczna wystawa udostępniana w dniach 16-18 marca może pobić ten rekord, gdyż cieszy się wielkim zainteresowaniem rolników, uczniów szkół rolniczych oraz wszystkich osób związanych z tą branżą. Mimo chwilowego powrotu zimy, który zaskoczył uczestników i wystawców, na kieleckich targach dało się odczuć, że wiosna już blisko.

Organizacją wyjazdu zajął się Marcin Suchodolski, a funkcje opiekunów pełnili: Dariusz Wróbel, Andrzej Nizioł, Monika Nagowska i Krzysztof Rękas.

 

Tekst: Marcin Suchodolski

 

Szef dla Młodych Talentów to program edukacyjny wspierający przyszłych szefów kuchni w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. W ramach programu organizowane są „Miksery Kulinarne” - cykl spotkań i warsztatów dla uczniów i młodych kucharzy z udziałem wybitnych szefów kuchni, laureatów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska. Inicjatorem programu Szef dla Młodych Talentów jest sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska. Projekt wspiera Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska oraz Rada Programowa, w skład której wchodzą mistrzowie kulinarni: Katarzyna Daniłowicz, Agata Wojda, Andrzej Polan, Paweł Oszczyk, Witold Iwański, Martin Gimenez Castro, Ernest Jagodziński, Michał Kuter oraz redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska, Justyna Adamczyk. W dniu 16 marca 2018 roku w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie odbył się „Mikser Kulinarny” na który przybyło blisko 300 uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, nie zabrakło tam również uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. W spotkaniu tym uczestniczyły uczennice I, II oraz III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Program spotkania obfitował w prelekcje oraz pokazy kulinarne wybitnych postaci świata kulinariów, nie zabrało również konkursów i quizów z nagrodami.

Uczniowie obejrzeli pokaz kulinarny poprowadzony przez Pana Pawła Serafina – Szefa Kuchni Akademii Inspiracji Makro, wysłuchali prezentacji o owocach morza Pana Piotra Zycha – starszego specjalisty ds. ryb w Makro. W programie spotkania była również prezentacja Pani Aliny Wierzbickiej oraz Pana Józefa Wojewódzkiego na temat wołowiny i systemu QMP, jak również prelekcja „Vademecum sommeliera wodnego” poprowadzona przez Pana Matiasa Glusmana – sommeliera wodnego oraz eksperta Coca-Cola.

Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy rozwiązywali test wiedzy sprawdzający stopień zapamiętania wiadomości przekazywanych podczas spotkania edukacyjnego. Setki inspiracji oraz niezliczona ilość wiedzy – tak można podsumować nasz pierwszy wyjazd na „Miksery Kulinarne”. Uczestnicy spotkania zgodnie twierdzą, że udział w nich pozwala spojrzeć na świat kuchni z innej, bardziej profesjonalnej perspektywy. W Akademii Inspiracji Makro uczniowie naszej szkoły z pewnością zawitają ponownie, być może jeszcze w tym roku szkolnym. Wyjazd zorganizowała Justyna Klejna.

 

Tekst – Justyna Klejna

 

W dniu 13 marca 2018 r. uczniowie IV klas technikum mechanizacji rolnictwa w ramach współpracy z Przedsiębiorstwem Wdrażania Nowych Technologii Remontowych Sp. z o.o. Energoremont uczestniczyli w prezentacji oferty zatrudnienia firmy. Energoremont Sp. z o.o. zajmuje się wytwarzaniem nowych, wydajnych płaszczowo – rurowych wymienników ciepła przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych standardów jakości oraz dbałości o środowisko naturalne i bezpieczeństwo ludzi. Uczniowie mieli okazję zwiedzić halę produkcyjną, zapoznać się z historią powstania firmy oraz z warunkami zatrudnienia. Składamy serdeczne podziękowania Panu Kazimierzowi Ruszniakowi – prezesowi zarządu firmy, który umożliwił uczniom naszej szkoły zapoznanie się z ofertą zatrudnienia oraz liczymy na dalszą współpracę. W czasie wyjazdu opiekę nad uczniami sprawowali Pan Jacek Jagiełło oraz Pan Janusz Łaniewski.

 

 

 

Tekst: Sylwia Kowalczyk

 

W dniu 12 marca 2018 r. w ramach współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa pracownicy Biura Powiatowego w Krasnymstawie w osobach Pani Joanny Palikot zastępcy kierownika i Pana Dawida Fornala głównego specjalisty przeprowadzili szkolenie dla uczniów i nauczycieli dotyczących eWnioskówPlus. Szkolenie przybliżyło działanie aplikacji eWnioskePlus, za pośrednictwem której rolnicy będą składać wnioski przez Internet o przyznanie płatności na rok 2018. 

 

 

 

Tekst i fotografie: Anna Kowalik 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia: Agnieszka Lewandowska

 

7 marca 2018 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbył się VI Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla Gimnazjalistów. Tegoroczna edycja konkursu przebiegła pod hasłem „Naleśnikowe fantazje”. Z zaproszenia skorzystało pięć szkół gimnazjalnych z Siennicy Różanej, Siennicy Nadolnej, Krupego, Fajsławic oraz Orłowa Drewnianego. Celem konkursu było sprawdzenie predyspozycji zawodowych, konfrontacja umiejętności kulinarnych, integracja młodzieży oraz dobra zabawa. Gimnazjaliści i ich opiekunowie zostali uroczyście powitani przez Pana Jacka Jagiełło – Dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Na przybyłych gości czekał słodki poczęstunek przygotowany przez młodzież pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych. Nad przebiegiem konkursowych zmagań czuwało jury w składzie: Pan Jacek Jagiełło (dyrektor szkoły), Pani Anna Kowalik (wicedyrektor), Pani Ewelina Matczuk (przedstawiciel Centrum Kultury w Siennicy Różanej), Pani Elżbieta Krochmalska (przedstawiciel Rady Pedagogicznej) oraz Pani Ewa Miszczak (przedstawiciel Rady Rodziców). Przed przystąpieniem do praktycznej części zadania konkursowego, gimnazjaliści wzięli udział w drużynowym rozwiązywaniu „prozdrowotnego testu”, którego celem było sprawdzenie wiadomości z zakresu zasad prawidłowego odżywiania się.

Praktyczna część zadania konkursowego odbyła się w jednej z pracowni gastronomicznej. Na gimnazjalistów czekała kompletna zastawa stołowa, stanowiska robocze wyposażone w narzędzia potrzebne do pracy oraz surowce do sporządzenia naleśników. Uczestnicy wykazali się dużą pomysłowością oraz wyobraźnią podczas zmagań konkursowych. Komisja zwracała uwagę na bezpieczne i higieniczne warunki wykonania zadań, sprawność w posługiwaniu się sprzętem kuchennym, oceniano również walory organoleptyczne wykonanych naleśników oraz sposób prezentacji. Po podsumowaniu punktów wyłoniono laureatów: pierwsze miejsce zdobyła drużyna z Siennicy Różanej, drugie miejsce zajęli uczniowie z Fajsławic, trzecie miejsce przypadło gimnazjalistom z Siennicy Nadolnej.

Zwycięzcy otrzymali dyplomy uznania, puchary z rąk Pana dyrektora szkoły oraz nagrody rzeczowe. Pozostali uczestnicy otrzymali drobne podarunki na pamiątkę spotkania w Siennicy Różanej. Przygotowaniem konkursu zajęli się nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. W czasie konkursu panowała wspaniała atmosfera, rywalizacja uczniowska dostarczyła wszystkim uczestnikom dużo dobrej zabawy. Entuzjazm, jaki towarzyszył młodym adeptom sztuki kulinarnej, zainspirował nauczycieli i uczniów do organizowania kolejnych edycji Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego.

 

Tekst: Justyna Klejna, Danuta Dudzic

Fotografie: Agnieszka Dąbska